2011. december 27., kedd

Elindult!!!!

Eljött ez a nap is...
Az én drága, gyönyörű, kedves és vicces kisfiam megtette az első métert egyedül.
Na, de az elején kezdem: novemberben a szombathelyi keresztszemes találkozón tett két lépést előre (két iciri-picirit) apától hozzám. Akkor azt hittük, hogy ez már az önálló járás kezdete, de nem. Utána egyszer sem ismételte meg azt a bravúrt. Stabilan állt, egy kézzel kapaszkodva lépegetett (a másikkal pakolt), de semmi több. Gyakran rajtakaptam, hogy áll a szekrénynél és nézi az ajtót: méricskél, kezét nyújtja, morfondírozik, aztán térdre és uzsgyi...
Egészen december 24-ig. Egy váratlan pillanatban elengedte a fotel karfáját és két lépéssel apához araszolt. Persze a novemberi eset után csak nyugtáztuk, hogy hát igen, volt már ilyen, nem éljük bele magunkat.

Másnap játék közben az ágytól a fotelig, az ajtótól a szekrényig, és a motortól a labdáig többször is sikerült egy-egy méter!

26-án már direkt figyeltük: másfél-két métert is megtett, előre nyújtott kezekkel, mint a múmiás filmekben...:D:D:D

Ma is megvolt a norma...
Úgyhogy most már tény: a kisfiam elindult. Csak tudnám miért érzek némi szomorúságot is? Olyan hihetetlen. Az okés, hogy babát szerettem volna, aki édes és kedves, de olyan hihetetlen, hogy máris eltelt 11 hónap, a kis drágám lépeget, beszélget a maga nyelvén (pl ilyeneket: pápá papám..., vagy pl apa el, na meg a kedvencem: apa? ho'van?), és valami szuper humora van (pl. úgy szoktam etetni, hogy mondogatom neki: berakjuk ezt a finomat a pocódba...; aztán legutóbb, mikor az első falat mégsem volt finom, akkor kikotorta négy ujjával a szájából és a hasára kente, majd kacagott... Értem én: mehet a kaja a pocóba, de biztos, hogy én le nem nyelem!:D:D)

A beszédre visszatérve: nagyon ügyes. Van már: anya, apa, papa, tütü, memme (ráadásul ezt az egyik ismerős kislánytól hallotta - egyszer...), hadál (ha pl. fel akarom kelteni, kinéz a takaró alól és már mondja is....), pápá (ezzel minket is meglepett, mert már integetett egy ideje mindenkinek, de egyszer csak csatolta a szót is), sőt, néha kapcsolja is őket: pápá papám, ugyebár...:D

Tudunk pogácsát sütni, mutatni hasunkat, fejünket, fülünket (ehhez mondja is, hogy "üle"). Tud integetni, simogatni, puszit adni kérésre, villanyt lekapcsolni (csak odatartom a kapcsolóhoz és annyit mondok: Kristóf, villanyt légyszíves! erre ő megnyomja a kapcsolót), fürdőkádból ki-be járni. Nagy segítség, hogy vetkőzésnél kérésre felemeli a kezét, nyújtja a lábát.
Tolatva bemászik a kiságy alá, és kiszedi, amire szüksége van. A zenélős játékoknál már érti a zene és a gomb között az összefüggést, és "sajnos" használja is a tudását!:D
A lego építményeimet egyelőre még bontja, de ma már odahozott egyet és hanyagul a torony tetejére tette. Kicsire nem adunk, úgyhogy figyelmen kívül hagyom, hogy se színben, se méretben nem passzolt....:D
Madzaggal húzós játékot úgy húz, hogy közben mászva tolat. Minden, aminek kereke van, az nálunk autó, berreg neki és tolja-húzza oda-vissza. Sőt, néha az is autó, aminek nincs kereke (játékbaba hason tolva, építőkocka bármelyik lapján tolva, pihenőszék, stb.). Apropó pihenőszék: beleteszi a plüssmajmot, a szék mellé áll, és hintáztatja a makit, ha megunja, akkor elaraszol a szék mögé, és babakocsi módjára tolja.

Ha gyertyát, lámpát lát, akkor fújni kezd. Akkor is, ha nincs meggyújtva /felkapcsolva. Ilyenkor azt jelzi, hogy szeretné felkapcsolni. Így jelzi azt is, ha csillagszórót gyújtana. Megáll a fa előtt és fújja.
A legjobb az, mikor pl. abból kér, amit mi eszünk. Ha gőzölög, akkor ő rögtön nyújtózkodik és fúj a tányér felé, hogy "megfújom én, csak adjatok!".

Na jó, elég volt az ömlengésből, ha valaki eddig elolvasta, már biztos unja...:D

Egy szó mint száz: szeretem. Csak így, csupa kis betűvel, mert ennek a szónak nem kell a ciráda, meg a körítés - ha mélyről jön. 


A blogokon olvasva az év végi összegzéseket én is elgondolkodtam: mindegy mit csináltam az idén (bár hosszabb lenne az a lista, hogy mit nem...:D), mert az idei évről csak Kristóf jut eszembe....

Köszönöm minden kedves olvasómnak, aki érdeklődik a kis mókus hogyléte felől, hogy az idén velünk tartott.



 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon élveztem minden szavad!!! Olyan hihetetlen, ugye? De annyira nagy csoda, minden egyes apró változás! Csak ömlengj, hiszen van miről. Pont ez a gyönyörű, hogy minden napra, sőt, minden pillanatra tartogat valami meglepit. Nagyon ügyes a mozgása, és a beszédfejlődésével, lekörözte Bazsinkat. Ő, apját követve (ő is halandzsázott sokáig, elég későn kezdett beszélni!), még nem tart itt. Inkább csak a szavak elejével, mimikával, mozgással tudatja, hogy mit akar!
    Nagyon boldog vagyok, hogy Veletek lehettem ez alatt a 11+ néhány hónap alatt!:))

    VálaszTörlés